Bevægelse er indtænkt i alle aktiviteter

Her kan du læse artikel fra Helsingør Kommunes Hjemmeside: Bevægelse er tænkt ind i alt, hvad der sker i Børnehuset Søstjernen - nu Børnehuset Klatretræet

Børnehuset Søstjernen i Hornbæk har været DGI bevægelsesinstitution siden 2011 – nu følger alle andre daginstitutioner i Helsingør Kommune efter.

Rasmus Seebach brager ud af højttalerne i Børnehuset Søstjernen. Børnene på stuen danser stopdans til musikken, og alle bevæger sig. Også dem, som efterhånden går ud af legen. De hopper op og ned og hepper på kammeraterne.

De mindste børn i vuggestuen spiller badminton med fluesmækkere og balloner, og på gangene er der forhindringsbaner, som børnene skal forcere.
Alt i Søstjernen er lagt an på, at børnene skal bevæge sig mest muligt. Sådan har det været siden 2011, hvor Søstjernen blev certificeret DGI bevægelsesinstitution.

- Det har vendt op og ned på vores måde at se hverdagen på. Før var der ting, børnene ikke måtte, som at sidde på bordene og løbe på gangene. Nu tilbyder vi dem, at de kan bruge deres krop mest muligt, både ude og inde, fortæller Helle Jespersen, leder af Søstjernen.

Arbejdet i gang

Med budgettet for 2015 er der sat penge af til, at alle daginstitutioner i Helsingør Kommune kan blive DGI bevægelsesinstitutioner. Det tager cirka et år at nå gennem de kurser, personalet skal på for at opnå certificeringen. Og arbejdet er i gang rundt omkring. Helle Jespersen har haft besøg fra andre daginstitutioner og har undervist i de erfaringer, Søstjernen har gjort sig.

- Vi har efterhånden fundet ud af, hvad der fungerer. I begyndelsen fjernede vi alle små ting. Perler og den slags. Men det var en fejl, for selvfølgelig skal alt ikke gå op i bevægelse. Vi har indrettet en 'stille-stue', hvor børnene kan fordybe sig i en leg, hvad enten de vil tegne, lave en perleplade eller noget helt tredje, fortæller hun.

Ifølge de pædagogiske læreplaner, som alle danske daginstitutioner skal følge, skal børnene have kompetencer inden for mange forskellige felter, hvor bevægelse og motorik kun er ét.

- Vi gør det, at vi tænker bevægelse ind i videst mulig grad, når vi træner de andre kompetencer. F.eks. kan vi cykle ud i naturen eller til et kulturelt arrangement, og vi kan lade børnene hoppe rundt på en bogstavplade, til de finder deres eget forbogstav, fortæller Helle Jespersen.

En bevægelsesinstitution, der rykker

Erfaringerne fra Søstjernen er så gode, at børnehuset har været indstillet til Kulturministeriets Idrætspris. Og DGI bruger Søstjernen som et eksempel på en DGI bevægelsesinstitution, der virkelig rykker.

- Senest har vi indgået aftaler med lokale idrætsforeninger, som stiller med frivillige instruktører nogle formiddage, så børnene kan prøve kræfter med forskellige idrætsgrene. Foreløbig har vi spillet badminton og lavet gymnastik, og snart skal vi prøve tennis, fodbold og håndbold, fortæller Helle Jespersen.
Søstjernen er blevet en meget populær institution, efter at den er blevet DGI bevægelsesinstitution. Og det har betydet meget for personalegruppen.

- Vi ser hinanden i helt nye situationer, når vi går ind og er med i børnenes lege. For det er vigtigt, at vi som voksne også deltager og ikke bare står på sidelinjen. Børnene elsker det, fortæller Helle Jespersen.
Hun bider mærke i, at næsten ingen af de voksne hæver stemmen mere, efter at børnene får brændt deres krudt af på en god måde i dagens løb.

- Og så oplever vi den åbenlyse gevinst, at børnene får bedre styr på deres krop, slutter hun.

FAKTA: Byrådet har på budgettet for 2015-18 sat 1,6 mio. kr. af til, at samtlige daginstitutioner i Helsingør Kommune over de kommende to år kan blive certificerede DGI bevægelsesinstitutioner. Formålet er at styrke velvære og læring hos børnene i Helsingør Kommunes daginstitutioner.Åbningstider

Vuggestuen og børnehaven
Mandag til torsdag: kl. 06.30-17.00
Fredag: kl. 06.45-16.30